Vize de muncă în SUA


Dacă vă mutați în Statele Unite pentru muncă, studii sau pentru a însoți un membru al familiei sau soțul/soția, este important să fiți conștienți de diferitele tipuri de vize de muncă disponibile și să începeți procesul de solicitare cu mult înainte de data călătoriei.

Vizitatorii care stau in SUA mai puțin de 90 de zile pot găsi informații despre viza de vizitator aici, iar cei interesați de procedurile pentru un Card de Reședință Permanentă (Cartea Verde) pot găsi aceste informații aici.


Bine de stiut

Pagina web a Biroului pentru Afaceri Consulare oferă estimare de timp de așteptare pentru programările la cea mai apropiată ambasadă sau consulat.


Categorii de vize in Statele Unite

Toate categoriile de vize sunt separate în două tipuri principale: vize de nonimigrant și vize de imigrant. Tipul de viză pentru care ar trebui să solicitați este determinat de scopul călătoriei dumneavoastră în SUA.

Categoriile de viză de nonimigrant sunt pentru cei care au o reședință permanentă în afara SUA, dar vor locui temporar în SUA. Acestea sunt eliberate persoanelor fizice pentru afaceri, muncă (calificate și necalificate), studenți, celor aflați în tranzit în alte țări, jurnaliști și soții rezidenți permanenți. Pentru a fi aprobat, va trebui să demonstrați că intenționați să vă întoarceți în țara de origine și că aveți mijloacele financiare pentru a vă întreține în timp ce vă aflați în SUA.

Vizele de imigrant sunt eliberate celor care doresc să locuiască permanent în SUA. Aceste vize sunt acordate în principal celor cu familia imediată sau care au anumite alte relații familiale cu persoane care sunt rezidenți permanenți actuali. Altele sunt acordate prin sponsorizări de angajare sau pentru lucrătorii religioși.


Vize EB-1: Lucrători prioritari

Aceste tipuri de vize sunt împărțite în continuare în trei categorii:

  • Vizele EB-1A sunt rezervate persoanelor cu abilități extraordinare.
  • Vizele EB-1B sunt destinate profesorilor și cercetătorilor remarcabili.
  • Și vizele EB-1C sunt acordate directorilor și managerilor multinaționali.

În cele mai multe cazuri, un angajator din SUA va trebui mai întâi să extindă o ofertă permanentă de angajare și să depună o petiție. Cu toate acestea, cu viza EB-1A, autosponsorizarea este, de asemenea, o opțiune.

Rețineți că există o cotă anuală pentru vizele EB-1, în prezent fiind de 40.000. În plus, se pot aplica și limite pe țară.


Viza EB-2: grad avansat sau abilitate excepțională

Vizele de categoria EB-2 se acordă celor cu diplome avansate sau cetățenilor străini cu abilități excepționale în domeniile artelor, științei sau afacerilor. De obicei, aceste tipuri de vize necesită o certificare individuală de muncă aprobată de la Departamentul Muncii. Prin urmare, unii cetățeni străini se pot califica pentru National Interest Waiver. Aceste derogări sunt acordate persoanelor cu abilități excepționale care vor fi de mare folos națiunii.


EB-3: Profesioniști, muncitori calificați și necalificați

Aceste vize sunt oferite diferitelor categorii de lucrători. Aceasta include muncitori calificați cu cel puțin doi ani de experiență/training; profesioniști cu diplome universitare și muncitori pentru muncă necalificată care nu este temporară/sezonieră. În mod obișnuit, setul de cerințe pentru vizele EB-3 nu este la fel de strict ca în cazul altor vize de tip EB.

Rețineți că toate vizele EB-3 și majoritatea vizelor EB-2 necesită sponsorizarea angajării și aprobarea PERM (Programul de certificare permanentă a muncii).

Scopul programului de certificare permanentă a muncii este de a verifica dacă nu există suficienți lucrători deja în SUA capabili să ocupe postul. De asemenea, programul trebuie să verifice dacă angajarea lucrătorului străin nu va afecta negativ economia SUA.

Vizele de non-imigrant acordă autorizație temporară de muncă și nu au legătură directă cu obținerea rezidenței permanente. Cetăţenii străini care vin în SUA cu o viză de non-imigrant sunt limitate în activitatea lor la scopul pentru care li sa permis intrarea. Odată ce șederea lor autorizată expiră, vor trebui să plece din Statele Unite.

Există mai multe tipuri de vize de muncă pentru non-imigranți.


Vize E-1/E-2: Comerciant sau investitor

Vizele E-1 permit cetățenilor străini din anumite țări să intre în SUA în scopul comerțului internațional. Vizele E2 se aplică persoanelor care provin din țări care mențin un tratat comercial cu SUA și care vizitează țara în scopuri de investiții. Rețineți că, dacă intenționați să aplicați pentru o viză E2, investiția dvs. trebuie să fie substanțială și trebuie făcută într-o întreprindere operațională reală, care are un impact puternic asupra economiei SUA.


Viza H-1B: Lucrători profesioniști într-o ocupație de specialitate

Vizele H-1B sunt cele mai solicitate vize de muncă din SUA. Pentru a obține o viză H-1B, solicitantul trebuie să aibă o ofertă de angajare de la un angajator din SUA și trebuie să fie în posesia calificărilor necesare. În cele mai multe cazuri, aceasta presupune o diplomă de licență (sau superioară) și experiență de lucru în domeniul dvs.

Din partea angajatorului, acesta va trebui să vă sponsorizeze viza de muncă depunând o petiție I-129 la USCIS, precum și depunând o cerere de condiție de muncă.

Vizele H-1B sunt legate de un anumit angajator - asta înseamnă că deținătorilor de vize H-1B, în general, nu li se permite să schimbe angajatorul. În general, viza poate fi prelungită cu până la șase ani.

Rețineți că un număr limitat de vize H-1B sunt emise în fiecare an și procesul de solicitare poate fi destul de complex. Acesta este motivul pentru care o mulțime de companii din SUA care doresc să angajeze din străinătate folosesc adesea firme de avocatură în domeniul imigrației pentru a le ghida prin proceduri.


Viza L-1: Transferat temporar în cadrul/în interiorul companiei

Viza de muncă L-1 este destinată angajaților companiei transferați dintr-o sucursală străină în SUA. Acestea pot fi transferate într-o sucursală din SUA deja stabilită sau trimise în țară cu scopul de a înființa o sucursală. Rețineți că, pentru a aplica pentru o viză L-1, angajatul trebuie să fi fost angajat al companiei străine de cel puțin un an din ultimii trei ani. Vizele L-1 se acordă inițial pentru o perioadă de trei ani și pot fi prelungite cu până la șapte ani.


Viza O-1: străini cu abilități extraordinare

Vizele O-1 sunt folosite pentru a recruta cetățeni străini cu abilități extraordinare în științe, educație, afaceri sau atletism. Deținătorii de viză O-1 pot rămâne inițial în SUA pentru o perioadă de până la trei ani.

Există și alte tipuri de vize de muncă din SUA eliberate persoanelor din anumite țări și în anumite domenii de activitate.

  • Vizele P sunt destinate sportivilor, animatorilor și artiștilor.
  • Vizele R sunt eliberate lucrătorilor religioși temporari care doresc să-și practice convingerile în Statele Unite.
  • Vizele TN/TD sunt pentru cetățenii Canadei și Mexicului care lucrează pentru NAFTA.
  • Vizele E3 sunt eliberate cetățenilor australieni care vin în SUA pentru a lucra în domenii specializate.
  • Vizele I sunt eliberate jurnaliştilor care vin în SUA pentru a participa la activităţile media.

Important

Unele reglementări privind vizele sunt în prezent supuse unor modificări și revizuiri regulate. În plus, aprobarea vizelor pentru anumite țări se confruntă cu întârzieri și suspendări. Dacă nu sunteți sigur dacă veți fi afectat, este recomandabil să vă consultați la consulatul sau la ambasada din țara dumneavoastră.


Documente de viză și procesul de solicitare

Procesul de solicitare a vizei și documentația variază pentru fiecare tip de viză și depind, de asemenea, de locația în care depuneți cererea. Mai întâi, ar trebui să vizitați o ambasadă sau un consulat al SUA din țara dvs. de rezidență pentru a afla pașii exacti necesari pentru tipul dvs. de viză.

În general, procesul constă în furnizarea documentelor și cererilor necesare, plata unei taxe și participarea la un interviu. Toți solicitanții trebuie să prezinte un pașaport valabil cu cel puțin șase luni după perioada de ședere, o fotografie (asigurați-vă că utilizați standardele S.U.A.) și dovada că au fost plătite taxele de viză asociate. În timpul programării pentru interviu, vor fi luate amprente digitale și o fotografie. Ocazional, poate fi necesară o examinare medicală sau documente suplimentare. După îndeplinirea acestor cerințe, veți fi informat dacă viza a fost sau nu aprobată și următorii pași pentru colectarea vizei/pașaportului.


Important

Trebuie să plecați din Statele Unite până la data indicată pe ștampila de admitere sau pe formularul I-94, cu excepția cazului în care cererea dumneavoastră de prelungire a șederii este aprobată de USCIS. Dacă nu, riscați deportarea și dificultăți în a solicita din nou o viză în viitor.


Vize pentru studenți în SUA

Oricine dorește să studieze în SUA trebuie să aibă o viză de student. Tipul de școală și cursul de studii vor determina dacă aveți nevoie de viză F-1 sau M-1. Vizele de tip F-1 sunt pentru studenții programelor academice precum universități și școli primare, secundare și de limbi străine. Vizele de tip M-1 sunt pentru toate celelalte instituții profesionale și non-universitare.

Înainte de a putea depune cererea pentru o viză de categoria M sau F, trebuie să prezentați dovada că ați fost acceptat la o școală aprobată. Veți fi înscris în Sistemul de informații pentru studenți și vizitatori de schimb (SEVIS), care necesită o taxă. Școala va furniza un formular I-20 pe care îl veți prezenta la interviul pentru viză. Soții și copiii studenților internaționali îi pot însoți prin depunerea propriului formular I-20. Pentru mai multe informații, consultați articolul nostru „Studiu în SUA”.


Alte tipuri de vize pentru SUA

Există aproximativ 185 de tipuri de vize emise de Statele Unite. Pentru mai multe informații despre acestea, citiți articolul nostru intitulat Tipuri de vize oferite de SUA. De asemenea, ar trebui să contactați ambasada sau consulatul SUA din țara dvs. de reședință sau să discutați cu un avocat pentru imigrare pentru a obține mai multe informații despre cazul dvs. specific.


Link-uri utile:

Lista ambasadelor și consulatelor SUA în străinătate
Registru cu categoriile de vize pentru S.U.A
Informații despre viza de student

Facem tot posibilul să oferim informații exacte și actualizate. Cu toate acestea, dacă ați observat inexactități în articolele noastre, vă rugăm să ne anunțați pe pagina noastră de Facebook

Trending Video

DM




Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *