Ai nevoie de viză pentru a merge în Europa acum? Noile cerințe ETIAS, explicate.


Începând cu 2024, cei care călătoresc în 30 de țări europene vor avea nevoie de autorizație prin Sistemul european de informații și autorizare de călătorie (ETIAS).

Deși poate părea complicat, ETIAS și raționamentul din spatele lui sunt destul de asemănătoare cu cerințele de călătorie existente și reflectă teama tot mai mare de terorism în SUA, Europa și în întreaga lume.
Iată ce trebuie să știți.


Ce este ETIAS? Este viza?

În timp ce unele instituții de presă se bazează pe site-ul de călătorie al Uniunii Europene și numesc acest lucru o viză, în adevăr, ETIAS este mai mult ca un formular de autorizare de călătorie.

„Cu siguranță nu este o viză”, a spus Dan Hamilton, un cercetător senior nerezident pentru politică externă la Brookings Institution. „Este un punct de intrare electronic, o autorizație pentru țările care sunt în prezent fără viză”.

Chiar și Comisia Europeană a spus la fel de multe (și cu litere mari), că nu este „nu o viză”, ci mai degrabă un „sistem informatic automatizat” într-un comunicat de presă despre discuțiile din jurul său din 2018.

Oricum ai vrea să-l numești, formularul ETIAS nu este ceea ce ai căuta dacă încerci să lucrezi sau să trăiești în Europa, ci mai degrabă ceea ce ai nevoie pentru călătorii pe termen scurt - până la 90 de zile în orice interval de 180 de zile.


De ce este implementat?

Aceste noi cerințe s-au dezvoltat de ani de zile, decurgând din creșterea temerilor de terorism după 9/11. Este foarte asemănător cu programul Electronic System for Travel Authorization – sau ESTA – pe care SUA l-au implementat în 2008.

În centrul ETIAS se află un sistem de baze de date electronice pentru a urmări mai bine cine vine și pleacă. Potrivit celui mai recent raport al UE privind datele privind terorismul, autoritățile de aplicare a legii din UE au arestat aproximativ 388 de suspecți pentru infracțiuni legate de terorism în 2021, dintre care mai mult de jumătate au fost acuzați că sunt asociați cu grupuri jihadiste cu sediul în străinătate.

Comisia Europeană spune că ETIAS poate avea un impact suplimentar de reducere a „migrației neregulate” (adică imigrația ilegală), dar un lucru pe care cu siguranță nu își propune formularul este descurajarea turismului în general.

Orașele aglomerate, biletele de avion umflate și dezastrele de căldură extremă pot discuraja turismul în această vară, dar multe dintre aceste țări europene depind încă de veniturile din turism pentru a le ajuta să revină în urma crizei pandemice, a spus Hamilton.

Iar pandemia este unul dintre numeroasele motive pentru care această nouă cerință a fost amânată cu zeci de ani – nu a fost nevoie de ETIAS atunci când țările și-au închis granițele tuturor călătoriilor pe fondul temerilor de răspândire a COVID-19.

„O altă parte este pur și simplu ritmul în care funcționează acest parlament și comisia europeană”, a explicat Hamilton într-un interviu acordat NPR. „Își încheie mandatul și împing multe dintre aceste directive, deoarece alegerile parlamentare au loc în iunie anul viitor”. „Și ca 30 de țări să cadă de acord cu ceva durează mult timp”, a adăugat el.


Când intră în vigoare?

Site-ul web al Uniunii Europene spune că noua autorizație va începe în 2024, dar nu a clarificat o dată anume. Un purtător de cuvânt de presă al braței de călătorie a sindicatului nu a răspuns solicitării de informații a NPR.

„Sincer, aș fi surprins dacă noua autorizație va începe la timp”, a spus Hamilton. Lansarea ETIAS a fost deja amânată cel puțin o dată.
Dar nu ar putea strica să planifici din timp pentru orice călătorie din 2024 doar pentru a fi în siguranță.


Cine trebuie să solicite aprobarea ETIAS?

Practic, toți deținătorii de pașapoarte din 60 de țări care pot călători în prezent către majoritatea destinațiilor europene fără viză - și care include deținătorii de pașapoarte americane - vor trebui acum să obțină autorizație ETIAS pentru aceeași călătorie. Adică aproximativ 1,4 miliarde de oameni, după estimarea Uniunii Europene.

Există 30 de țări europene în total pe lista destinațiilor afectate, inclusiv cele din „Spațiul Schengen” – 27 de țări europene, multe care fac parte din Uniunea Europeană, care au convenit să reducă restricțiile la frontieră pentru a facilita circulația oamenilor în Europa.

Aceste țări Schengen includ locuri de vacanță de top precum Franța, Italia și Spania.

Celelalte trei țări de pe listă sunt România, Bulgaria și Cipru, care încearcă să devină în curând parte a spațiului Schengen.

Puteți verifica aici lista completă atât a deținătorilor de pașapoarte afectați, cât și a destinațiilor europene afectate.


Cum poți aplica pentru aprobarea ETIAS (și costă bani)?

Aplicația nu este încă deschisă, dar Uniunea Europeană spune că atunci când este, toate formularele necesare pot fi completate prin intermediul unui portal web sau al unei aplicații pentru telefonul mobil.

Vi se va cere să împărtășiți informații personale, cum ar fi data nașterii, numele părinților și detalii despre ocupația dvs. actuală și condamnările penale anterioare. De asemenea, va trebui să împărtășiți un pașaport care nu va expira în mai puțin de trei luni.

Ah, și va trebui să plătiți o taxă de 7 euro (aproximativ 8 dolari).


Când este momentul potrivit pentru a aplica?

Dacă doriți să fiți în siguranță, aplicați cu mult înainte de călătorie - nu mai târziu de o lună.

ETIAS spune că majoritatea cererilor „sunt procesate în câteva minute”, iar deciziile sunt transmise în termen de patru zile. Dar această așteptare poate dura până la 14 zile dacă vi se solicită să furnizați informații suplimentare și până la 30 de zile dacă sunteți invitat la interviu.

Cei cărora li s-a respins o cerere pot face recurs, dar acest proces ar putea fi și mai lung.

Uniunea Europeană spune că aprobarea ETIAS va rămâne valabilă timp de trei ani sau până la expirarea pașaportului pe care l-ați folosit în cererea dumneavoastră.

Desigur, va trebui să urmați și regulile ETIAS pentru a rămâne în stare bună.

Cei cu aprobare ETIAS pot rămâne în țările europene de pe listă până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Deci poți să pleci și să te întorci, dar nu poți sta în limitele țărilor de pe listă timp de 91 de zile sau mai mult fără oprire.


Ce se întâmplă dacă nu aplic pentru asta și încerc să călătoresc în Europa?

Aprobarea dumneavoastră ETIAS va fi legată de pașaportul dumneavoastră. Deci, fără ea, securitatea aeroportului (sau personalul de croazieră, autobuz sau tren) nu vă va lăsa să vă îmbarcați.

Cu alte cuvinte, poți să-ți săruți adio vacanța de vis.

Facem tot posibilul să oferim informații exacte și actualizate. Cu toate acestea, dacă ați observat inexactități în articolele noastre, vă rugăm să ne anunțați pe pagina noastră de Facebook

Trending Video

DM




Contact Us

Nume

E-mail *

Mesaj *